Σάββατο, 20 Μαϊος 2017 22:11

Στάδια προσοχής

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται περνούν από διάφορα στάδια καθώς οι δεξιότητες συγκέντρωσης βελτιώνονται.

 

0 -1 έτους

Παρατηρείται υπερβολική διάσπαση της προσοχής. Η προσοχή των παιδιών περνάει από ένα αντικείμενο, ένα πρόσωπο, ή από το ένα γεγονός σε κάτι νέο αντίστοιχο στο περιβάλλον. Κάθε καινούριο γεγονός όπως ένα περαστικό ζώο αμέσως θα διασπάσει τη συγκέντρωση τους.

 

1 - 2 ετών

Τα παιδιά μπορούν να συγκεντρωθούν σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα της επιλογής τους, αλλά δεν θα ανεχτούν καμία λεκτική ή οπτική παρέμβαση από κάποιον ενήλικα. Αυτά τα παιδιά μπορεί να φαίνονται πεισματάρικα ή ξεροκέφαλα, αλλά στην πραγματικότητα η προσοχή τους είναι μονοδιάστατη και αγνοούν όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα για να συγκεντρώνονται σε μία δραστηριότητα.

 

2-3 ετών

Η προσοχή είναι ακόμα μονοδιάστατη, καθώς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν συνεχόμενα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα από διαφορετικές πηγές. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να ακούν τις οδηγίες ενός ενήλικα καθώς παίζουν, αλλά με τη βοήθεια του ενήλικα μπορούν να δώσουν όλη τους την προσοχή στον συνομιλητή τους και μετά να ξαναγυρίσουν στο παιχνίδι τους.

 

3-4 ετών

Το παιδί μπορεί να εναλλάσσει την προσοχή του μεταξύ του συνομιλητή και της δραστηριότητας, αυθόρμητα χωρίς ο ενήλικας να απαιτεί τη συγκέντρωση.

 

4-5 ετών

Η προσοχή του παιδιού τώρα είναι δύο διαστάσεων. Καταλαβαίνει τις λεκτικές οδηγίες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα που

κάνει, χωρίς να τη διακόψει για να κοιτάξει τον ομιλητή. Η διάρκεια συγκέντρωσης του παιδιού μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι δυνατή η ομαδική διδασκαλία.

 

5-6 ετών

Το παιδί μπορεί να ελέγξει και να διατηρήσει την προσοχή του πλήρως.

Read 379 times Last modified on Σάββατο, 20 Μαϊος 2017 22:58

back testimonial

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

location 25ης Μαρτίου 81 Πετρούπολη Αττική 13231
   
mail Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@ninemia-therapy.gr
   
phone Τηλέφωνο: +302105015511

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

© 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ "ΝΗΝΕΜΙΑ". All Rights Reserved. Designed By TA