Σάββατο, 20 Μαϊος 2017 21:21

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η παιδιατρική εργοθεραπεία:

H παιδιατρική εργοθεραπεία δραστηριοποιείται, στοχεύει και δίνει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν βασικούς άξονες της φυσιολογικής ανάπτυξης. Έτσι, οι εργοθεραπευτές βοηθούν το παιδί με ωφέλιμες και σκόπιμες δραστηριότητες να βελτιώσει τις γνωστικές και κινητικές του δεξιότητες, να ενισχύσει την αυτο-εκτίμησή του και την αίσθηση της επίτευξης και να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής του (προσωπική φροντίδα, παιχνίδι, σχολείο ).

Σε ποιους τομείς παρεμβαίνει η εργοθεραπεία:

-Αδρό συντονισμό: σε δραστηριότητες με μπάλα, στην ισορροπία, στον αμφίπλευρο συγχρονισμό (πχ. να περάσει εμπόδια, να στρίψει ή να δραστηριοποιήσει διαγώνια τον κορμό )

-Λεπτή κινητικότητα : στην θέση , στην στάση και στην δύναμη του χεριού και των δακτύλων, στην σύλληψη και στον έλεγχο του μολυβιού, στον έλεγχο του καρπού και του αντιβραχίου

-Γνωστικές και αντιληπτικές λειτουργίες: στην οπτική διάκριση ( πχ εντοπισμός ομοιοτήτων – διαφορών ), στην οπτική μνήμη, στην συγκέντρωση και προσοχή , στις ακουστικές δεξιότητες ( μνήμη, αναγνώριση, διάκριση )

-Κοινωνικοποίηση: στο κοινωνικό παιχνίδι ή στην διάθεση να μοιράζεται πράγματα, στην ανάπτυξη εικόνας εαυτού, και στην αυτοεκτίμηση 

-Δραστηριότητες καθημερινής ζωής: στην ένδυση και απόδυση ρούχων και παπουτσιών, στην σύλληψη του κουταλιού και στον έλεγχο χεριού ή στόματος, στην προσωπική υγιεινή , όπως τουαλέτα, περιποίηση μαλλιών και δοντιών

Τα σημάδια που θα σας οδηγήσουν στον εργοθεραπευτή:

● Δεν παίζει με τα παιχνίδια της ηλικίας του.

● Δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί.

● Μοιάζει αδύναμο, έχει δηλαδή ελαττωμένο μυϊκό τόνο. Πρόκειται για ένα παιδί που φαίνεται να μην έχει αντοχή, που είναι χαλαρό-πλαδαρό.

● Πέφτει εύκολα κάτω.

● «Τρακάρει» πάνω σε άλλους ή σε έπιπλα.

● Χτυπάει εύκολα, επειδή δυσκολεύεται να εκτιμήσει τη θέση του σώματός του στο χώρο.

● Σπάει συχνά τα παιχνίδια του.

● Δεν του αρέσει να πηδάει, να κάνει κούνια.

● Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο, να κάνει παζλ ή να κόψει με το ψαλίδι στο νηπιαγωγείο.

● Είναι υπερκινητικό και δεν μπορεί να ησυχάσει.

● Δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών ή το κούρεμα των μαλλιών, ίσως επειδή δεν του αρέσει να το αγγίζουν.

● Είναι πολύ ευαίσθητο σε οσμές, γεύσεις, θορύβους ή αγγίγματα.

● Αποφεύγει την παιδική χαρά.

● Έχει δυσκολίες στον ύπνο.

● Λερώνεται υπερβολικά, επειδή π.χ. δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το πιρούνι για να φάει, ή δεν τρώει κάποιες βασικές τροφές.

● Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή συγκεντρώνεται υπερβολικά σε μία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί σε άλλη.

● Χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση από άλλα παιδιά για να μάθει καινούργια πράγματα.

● Αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς, δεν αφήνει διαστήματα μεταξύ των γραμμάτων και των λέξεων που γράφει, συνήθως στην Α΄ δημοτικού.

● O γραφικός του χαρακτήρας είναι πολύ κακός.

● Κουράζεται εύκολα με τις σχολικές του εργασίες.

● Δυσκολεύεται να ακολουθήσει προφορικές οδηγίες.

● Έχει μειωμένη αυτοπεποίθηση. 

back testimonial

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

location 25ης Μαρτίου 81 Πετρούπολη Αττική 13231
   
mail Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@ninemia-therapy.gr
   
phone Τηλέφωνο: +302105015511

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

© 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ "ΝΗΝΕΜΙΑ". All Rights Reserved. Designed By TA